LIVE TEXT | Război în Ucraina. Întâlnirea lui Zelenski cu Macron și Scholz a fost una onestă în care liderii s-au ascultat reciproc

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Întâlnirea lui Zelenski cu Macron și Scholz a fost una onestă în care liderii s-au ascultat reciproc

Este a 350-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski a declarat, vineri seară, că a mers în Franța acolo unde s-a întâlnit cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei trei lideri au avut o conversație onestă în care s-au ascultat reciproc pe tema războiului din Ucraina.

FOTO EPA EFE

UPDATE 06:00 O serie de explozii în orașul Melitopol, confirmată de oficialii ucraineni și ruși

În orașul Melitopol, aflat sub ocupația rusă, au avut loc o serie de explozii vineri seară, potrivit oficialilor ambelor tabere.

Vladimir Rogov, membru în administrația militaro-civilă pro-rusă a declarat pe rețelele de socializare că în oraș s-au auzit pentru a doua oară în această seară explozii.

"Sunt pagube, iar incendiul a izbucnit la locul bombardării de către forțele armate ucrainene din zona rezidențială a orașului. Sunt victime", a spus Rogov.

Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol a afirmat, vineri, că orașul se cutremură din cauza exploziilor puternice, potrivit CNN.

„Puterea loviturilor primite este de așa natură încât ferestrele tremură”, a spus Fedorov.

UPDATE 05:00 Întâlnirea lui Zelenski cu Macron și Scholz a fost una onestă în care liderii s-au ascultat reciproc

Zelenski a declarat, vineri seară, că a mers în Franța acolo unde s-a întâlnit cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei trei lideri au avut o conversație onestă. Liderul ucrainean a transmis poziția sa împreună cu argumente ceea ce a dus la un acord pentru oferirea unui sprijin extins din partea partenerilor săi europeni.

„În Franţa a avut loc o întâlnire fundamentală cu preşedintele Macron şi cancelarul Scholz. Noi trei am avut o discuţie şi a fost o conversaţie onestă. Ar fi incorect să dezvăluim detaliile sale, dar putem spune că ne-am auzit reciproc.

Franţa - Ucraina, Germania - Ucraina. Partenerii au auzit poziţia noastră, argumentele noastre. Va exista mai mult sprijin şi îi mulţumesc domnului preşedinte şi tuturor francezilor, domnului cancelar şi tuturor germanilor pentru asta. Se simte că există înţelegerea faptului că protecţia Ucrainei înseamnă protecţia intereselor şi a partenerilor noştri”, a declarat Zelenski.

UPDATE 05:00 Zelenski a informat cetățenii ucraineni despre turneul său european

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre situația actuală de pe linia frontului, dar în special despre regiunea Bahmut acolo unde au loc bombardamente ruse în ultimele zile.

„Azi a avut loc o nouă reuniune a Statului Major. Situaţia de pe linia frontului a fost examinată în detaliu, în special în regiunea Doneţk -Bahmut şi în alte puncte fierbinţi. Sunt zone dificile. La şedinţa Statului Major am analizat situaţia cu aprovizionarea cu arme, situaţia generală cu apărarea statului”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a menționat și despre maratonul său diplimatic. El le-a transmis cetățenilor ucreaineni că a reușit să facă acorduri importante și există semnale bune din partea partenerilor externi.

„Londra, Paris, Bruxelles - peste tot în aceste zile am vorbit despre cum să ne consolidăm trupele. Există acorduri foarte importante şi am primit semnale bune. Acest lucru este valabil atât pentru rachete cu rază lungă de acţiune şi tancuri, cât şi pentru următorul nivel al cooperării noastre - avioane de luptă”, a mai spus liderul ucrainean.

De asemenea, a ținut să menționeze faptul că la partea de echipamente militare ce constau în avioane de luptă încă mai este de lucrat.

„Dar mai trebuie să lucrăm în continuare la acest aspect”, a recunoscut el referindu-se la avioane, potrivit news.ro .

UPDATE 03:00 Populara cântăreaţă Zemfira a fost trecută de autorităţi pe lista agenţilor străini

Ministerul rus al Justiţiei a trecut-o vineri pe Zemfira, una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia post-sovietică, pe lista agenţilor străini pe motiv că aceasta sprijină Ucraina şi a criticat "operaţiunea militară specială" a Rusiei în acea ţară, informează Reuters.

Agenţia de presă Tass a citat un comunicat al ministerului în care se afirmă că Zemfira, al cărei nume complet este Zemfira Ramazanova,"a sprijinit în mod deschis Ucraina, a susţinut concerte în ţări neprietenoase, vorbind împotriva operaţiunii militare speciale şi primind sprijin din surse străine", potrivit Agerpres.

Zemfira, o tătăroaică de pe Volga, născută în regiunea centrală rusă Başchiria, a început să cânte în 1998 şi a câştigat popularitate atât în Rusia, cât şi în alte state fost sovietice.

UPDATE 00:00 Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia pentru a marca un an de la războiul din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

El se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda "pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală şi eforturile noastre colective de a sprijini Ucraina şi de a întări capacităţile de descurajare ale NATO", a precizat ea, potrivit Agerpres.

Preşedintele american se va întâlni de asemenea cu aşa-numitul "Grup al celor nouă de la Bucureşti", din care fac parte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Rusia a pierdut probabil jumătate din tancurile sale grele în Ucraina, potrivit unui oficial de la Pentagon

Jumătate din tancurile grele ale Rusiei au fost probabil distruse sau capturate de Ucraina, a declarat vineri un oficial al Pentagonului, informează AFP.

Rusia "a pierdut, probabil, jumătate din rezerva sa principală de tancuri grele în timpul luptelor şi a capturărilor de către ucraineni", a declarat Celeste Wallander, secretar adjunct pentru afacerile de securitate internaţională în cadrul Departamentul Apărării, la un eveniment online al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.

Această estimare a Celestei Wallander, care nu a oferit o cifră exactă pentru pierderile de tancuri de către armata rusă de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022, vine în timp ce Kievul se pregăteşte să primească tancuri grele de la aliaţii săi occidentali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă